Lamm kurs Stockholm 9/4 - 2011

Marinerad lammentrcôte med pistaschaioli serverad med myntasallad och saltrostad färskpotatis
Till 4 pers:
  • 600 g lammentrcôte
Marinad:
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk stötta bruna senapsfrön
  • 1 tsk krossad rosépeppar
  • 1 tsk mald ingefära
  • ½ tsk stött kardemumma
  • ½ dl pressad citron
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 msk honung
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk salt
Potatis:
  • 600 g färskpotatis
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivilja
Pistaschaioli:
  • 2 äggulor
  • 1 msk senap
  • ½ msk pressad citron
  • 2 dl rapsolja
  • ½ dl rostade, saltade pisyaschnötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk finhackad chili, tex spansk peppar
  • 1 krm salt
Sallad:
  • 150 g sockerbönor
  • 1 msk olivolja
  • 250 g kvisttomater
  • ½ gurka
  • 80 g blandad sallad
  • 1 dl grovhackad färsk mynta
  • 1 dl grovhackad persilja
  • 1 tsk flingsalt
  • ½ dl sultanrussin
  • ½ dl rostade, saltade pistaschnötter
  • 2 msk citronolivolja
Gör så här:
1. Marinad
Skala och pressa vitlöksklyftan. Blanda den med resten av ingredienserna till marinaden, spara ca 2 msk av marinaden. Lägg köttet i marinaden och låt marinera i rumstemperatur ca 30 min.

2. Sätt ugnen på 250C varmluft eller 275C konventionell ugn. Skrubba potatisen och skär den i halvor. Lägg den i en långpanna och strö över salt. Ringla över olja. Stek potatisen mitt i ugnen ca 15 min.
3. Aioli
Vispa ihop äggulor, senap och citronsaft. Tillsätt oljan i en fin stråle under kraftig vispning till en tjock aioli. Grovhacka pistaschnötterna. Rör ner nötter, pressad vitlök, chili och salt.
4. Ta upp köttet och låt rinna av, spara marinaden. Salta och bryn köttet runt om i en stekpanna. Häll över marinaden och låt puttra utan lock till 65C innertemperatur, beräkna ca 15 min.
5. Sallad
Stek sockerbönorna hastigt i olja. Låt svalna. Skär tomaterna i grova bitar. Skär gurkan i bitar. Blanda sockerbönor, tomater, gurka, sallad och örter. Strö på flingsalt, russin och nötter. Ringla över citronolivolja.

6. Skär köttet i bitar och ringla över den sparade marinaden. Servera köttet med potatis, aioli och sallad


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0